Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Aandachtspunten alvorens je start met isoleren

De woning correct isoleren, waar moet ik hierbij aan denken? Nog voordat je begint met het selecteren van het juiste isolatiemateriaal, dien je een aantal zaken op een rij te gaan zetten. Je wilt uiteindelijk een woning of gebouw verwezenlijken waar het prettig is om in te wonen, werken en in te verblijven. Er zijn hierbij meerdere vragen die je jezelf kunt gaan stellen alvorens je aan de slag gaat, namelijk de beschikbare ruimte voor de isolatie, de te behalen isolatiewaarde en de bouwfysica van het gebouw en het isolatiemateriaal.

Ruimte voor isolatie

Indien de woning reeds gebouwd is of het definitieve ontwerp van de woning op tafel ligt dien je rekening te houden met de ruimte die je voor het isolatiemateriaal hebt. Tevens is het zaak om te kijken naar wat voor soort constructie de woning precies heeft of krijgt. Met een dikke isolatiesoort zoals isolatiewol, verlies je namelijk ruimte in de woning. Woon je binnen stedelijk gebied dan zijn deze extra te gebruiken vierkante meters duurder dan wanneer je meer landelijk woont. Kies je voor steenwol platen kopen dan zul je minder ruimte nodig hebben waardoor de woning meer leefruimte zal behouden. Voor iedere situatie is er wel een geschikt isolatiemateriaal te vinden.

De isolatiewaarde bepalen

Het isoleren van de woning kan op verschillende manieren waarbij er diverse isolatiewaardes behaald kunnen worden. Aangezien het energielabel een steeds belangrijkere graadmeter in Nederland aan het worden is, de energieprijzen stijgen en de wens bestaat om energieneutraal te wonen is een isolatie klus zo’n gek idee nog niet. Maar wat voor isolatiewaarde wil je precies behalen? In hoeverre wil je dat jouw woning warmte behoud en afgeeft? De nieuwbouwwoningen worden sinds 2015 geïsoleerd volgens de eisen vanuit het Bouwbesluit. Hierbij is bepaald dat de thermische schil van een woning of gebouw minimaal een Rc-waarde van 3,5 m2K/W dient te hebben, de vloeren 3,5m2K/W, de gevels 4,5 m2K/W en de daken minimaal een Rc-waarde van 6,0 m2K/W dienen te hebben. De R-waarde geeft hierbij aan hoe goed de diverse materialen de woning isoleren. Des te hoger de isolatiewaarden, des te beter de woning geïsoleerd is en des te groter de energiebesparing.

De fysische aspecten

Bij de isolatie van de woning dient rekening gehouden te worden met de bouwfysische aspecten van de ruimte, bouwconstructie en de omgeving van de woning. Denk hierbij aan de lucht, vochtigheid, warmte en het geluid. Wat je jezelf af kunt vragen zijn de volgende zaken;

  • Is de woning voldoende luchtdicht?
  • Hoe is de constructie van de woning?
  • Zijn er koudebruggen aanwezig?
  • Zijn er kieren aanwezig?
  • Is het gebouw laag?
  • Is de omgeving of de ruimte vochtig?
  • Hoe is het gesteld met het vochttransport naar buiten toe?

Vocht moet namelijk de woning kunnen verlaten en frisse lucht dient naar binnen te kunnen. pir gipsplaat is bijvoorbeeld zeer vochtbestendig. Een PIR plaat bestaat uit gesloten cellen. Deze cellen nemen geen vocht op. De PIR platen met een aluminium cachering bieden hierbij nog meer bescherming tegen vocht. De aluminium film maakt namelijk een dampdichte laag die bovendien waterdicht is. Zo voorkom je dat vocht condenseert in de isolatielaag met eventuele schimmels als gevolg. In de woning dient er geen onder-, en bovendruk te heersen ten opzichte van de buitenlucht. Het draait allemaal om balans, de isolatie- en ventilatiebalans.

Goed isoleren is een specialistisch vakgebied. Het is dan ook verstandig om samen met een expert het isolatiemateriaal en de montagewijze te bepalen. Ga bij een gespecialiseerd bedrijf terecht voor inkoop en/of montage van het isolatiemateriaal.

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips